ESIF financijski instrumenti odnose se na financiranje sa sufinanciranom kamatom, kao potporom iz ESIF-a. Uglavnom se očituju kroz zajmove, ili kredite putem Hrvatske banke za obnovu i razvitak – HBOR ili Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije – HAMAG BICRO.

Financijski instrumenti su jedan od najučinkovitijih načina korištenja financijskih resursa radi ostvarivanja ciljeva poticanja malog i srednjeg poduzetništva.

Usmjeravajući se na projekte koji su potencijalno ekonomski iskoristivi, financijski instrumenti pružaju podršku ulaganjima putem zajmova, jamstava uz mogućnost kombiniranja sa  subvencioniranjem kamatne stope te vlasničkih i kvazi-vlasničkih instrumenata financiranja.

Financijski instrumenti pomažu u mobilizaciji dodatnih javnih i/ili privatnih izvora financiranja u svrhu otklanjanja tržišnih nedostataka. S obzirom na trenutnu ekonomsku situaciju i sve veću oskudnost javnih resursa, očekuje se da će financijski instrumenti imati još značajniju ulogu u budućnosti.

Više informacija…